De Bermkalender

op papier met grasvezels uit Nederlandse bermen

Ruim 140.000 kilometer aan verharde wegen en 38.000 kilometer aan fietspaden ligt er in Nederland. Naast veel van die wegen staan flitspalen, reflectorpaaltjes en verkeersborden in het gras. Tussen het gras groeien en bloeien allerlei inheemse bloem- en kruidenrijke gewassen. Deze gewassen bieden voedsel voor vlinders, bijen en andere insecten. Die dieren zijn belangrijk voor de bestuiving van gewassen. Van al onze voedselgewassen is 75% afhankelijk van bestuiving door insecten. Conclusie: er ligt een heel netwerk aan natuur – om (van) te kunnen eten.
 
Door die natuur één of twee keer per jaar te maaien en het bermgras af te voeren, verschraalt de bodem en krijgen meer verschillende planten en dieren in de berm de ruimte. Het gemaaide bermgras van ecologisch beheerde bermen wordt door Waardewenders verwerkt tot vezels voor papier. Het papier wordt o.a. gebruikt voor deze bermkalender.
 
Op de bermkalender zie je elke maand een beestje dat je dan kunt vinden, in combinatie met hun voedsel of planten waar ze afhankelijk van zijn. Een jaar lang het leven van de Hollandse bermen in beeld, uitgevoerd op 300 grams voorBIJ©-karton. Het belang van het bermleven kan worden gedeeld met anderen, want de illustraties zijn te versturen als ansichtkaart.

Wie belangstelling heeft kan de kalender voor € 20,- incl. btw en verzendkosten bij ons bestellen. Daarvan doneren we dit jaar € 5,- aan De Vlinderstichting om de biodiversiteit in de bermen te ondersteunen.

Deze kalenders worden geprint op 300 grams VoorBIJ© papier; papier met grasvezels uit Hollandse bermen. Meer informatie over dit BIJzondere papier vind je op: voorbijpapier.nl.

Aanvraag Bermkalender

Vul hieronder je bestelgegevens in. Dan nemen wij contact op en sturen wij het gewenste aantal Bermkalenders toe.

Waardewenders verandert natuurlijke reststromen  in grondstof voor duurzame producten. Met deze nieuwe producten buigen we de lineaire economie om naar een circulaire economie.

Nieuws

Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!