Ecologisch beheer Prinses IreneBos 

27-09-2021

Het Prinses IreneBos in Alphen aan den Rijn is gemaaid. Ecologisch beheer van dit prachtige gebied wordt zichtbaar! Rondom het Voedselbos, het Bijenbos en het Klimaatbos is het groen gemaaid om de biodiversiteit te vergroten. De maaier houdt rekening met de begroeiing van het perceel. Zo blijven planten/bloemensoorten die bijdragen aan de ecologische welstand, staan. Nu ligt het maaisel enkele dagen, alvorens het in balen wordt geperst. Daarna zal het maaisel binnen de Alphense gemeentegrenzen verwerkt worden tot grondstof voor nieuwe producten. Een groene, lokale, circulaire keten.

02-10-2021

Nadat op vrijdag 24 september het Prinses IreneBos is gemaaid op een mooie, droge dag, kwam zondag/maandag regen. Met betrokken partijen hebben we overlegd wat ons te doen stond. De weersvooruitzichten voor dinsdag waren goed: droog, wat wind en af-en-toe zon. Daarna zou het erg regenachtig gaan worden. Door creatieve samenwerking met Van Doorn en Wouter Beukeboom bleek het mogelijk om dinsdag te wiersen (harken) de balen te wikkelen en te persen. Het resultaat? 4 dagen van maaien t/m balen. Goed voor het ecologisch beheer, binnen de daarvoor bekende 5 dagen-doelstelling, en uiteindelijk toch nog een acceptabele "oogst".

Zo zijn de balen naar de boerderij vervoerd en liggen daar in opslag, totdat we het gaan verwerken tot nieuwe grondstof!

Waardewenders verandert natuurlijke reststromen  in grondstof voor duurzame producten. Met deze nieuwe producten buigen we de lineaire economie om naar een circulaire economie.

Nieuws

Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!