voorBIJ©

Voor elke 100 kilo voorBIJ©-papier gebruiken we 35 kilo vers gemaaid bermgras. VoorBIJ© is gerecycled papier met vezels van maaisel uit ecologisch beheerde bermen. Door bermgras te gebruiken als grondstof voor het papier komt de opgeslagen CO2 in het maaisel niet vrij en krijgt het nieuwe waarde. Het maaisel wordt in eigen beheer verwerkt tot een geschikte grondstof. Omdat het maaisel niet blijft liggen in de bermen, verschraalt de bodem en biedt het kansen voor meer verschillende bloemen, kruiden en grassen. Het levert voeding en bescherming voor allerlei dieren. De insecten staan op het menu van vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Bovendien houden kruidenrijke gewassen door de complexere wortelstructuren het water beter vast en blijft de bodem steviger. Als de bloemen en kruiden uitgebloeid zijn, wordt de berm gemaaid en het maaisel afgevoerd, gedroogd, gemalen en gebruikt als grondstof voor nieuw papier.

VoorBIJ© is verkrijgbaar in 80 gram/m2, 90 gram/m2, 140 gram/m2, 250 gram/m2, 300 gram/m2, 450 gram/m2

Waar kun je voorBIJ© voor gebruiken?

toepassingen

Drukwerk en printproducties zijn goed te realiseren op voorBIJ©. Van boeken, brochures en notitieblokken tot deurhangers, labels, kaarten en verpakkingen. Informeer naar de mogelijkheden, ook bij speciale wensen of specifieke producten.
Hieronder staan enkele voorbeelden op voorBIJ©-papier.

biodiversiteit

Waarom ecologisch bermbeheer?

In het steeds intensiever gebruikte landschap vormen bermen een belangrijk leefgebied voor allerlei planten en insecten. Dit leefgebied staat onder druk. Karakteristieke, vaak streekgebonden bermplanten van voedselarme milieus verdwijnen in sneltreinvaart en insecten hebben het moeilijk.

Ecologisch bermbeheer betekent dat de bermen twee tot drie keer per jaar worden gemaaid, waardoor bloemen en kruiden de kans krijgen om te bloeien. Dit levert voedsel op voor insecten en kleine dieren. De berm wordt in delen gemaaid. Een deel van de begroeiing blijft staan, ook ter bescherming van het bermleven. Dicht langs de weg wordt wel regelmatig gemaaid voor verkeersveiligheid en voldoende zicht.

Productlabel A

duurzaamheidspaspoort

Ons papier met bloemrijk bermgras is bekroond met het productlabel A-duurzaamheidspaspoort bij NL Greenlabel. Daar zijn we trots op!

Bij het streven naar vergroening en verduurzaming van de leefomgeving vormen deze labels de kern van de aanpak van NL Greenlabel. De labels bieden in één oogopslag inzicht in de duurzaamheidsscore van producten, planten en materialen. Dit geeft particulieren, bedrijven en overheden snel, transparant en onderbouwd concrete handvatten om duurzaamheidsambities te realiseren.

Waar is bermgraspapier verkrijgbaar?

Wil je communiceren op bermgraspapier en laten zien dat je organisatie of bedrijf bijdraagt aan verduurzamen en een circulaire economie? Bij Waardewenders en partners die zich herkennen in de aanpak van Waardewenders is bermgraspapier beschikbaar voor jouw drukwerkproductie.*

* Waardewenders is ontstaan vanuit de behoefte aan duurzaam Nederlands papier voor grafische producties en werkt samen met partners die ook een duurzame missie hebben. 

Zo maken we voorBIJ©

van bermgras tot papier

stap 1  bloeien

Het hele lente- en zomerseizoen kunnen de planten lekker bloeien en kunnen insecten genieten van een voedselrijke berm.

stap 2  maaien

Het bermgras wordt gemaaid.

stap 3  balen persen

Het gemaaide bermgras wordt in balen geperst, gereed voor levering bij Waardewenders op de boerderij.

stap 4  vervezelen

Het bermgras wordt vermalen tot nieuwe grondstof voor papier.

stap 5  grondstof

Het bermgras heeft na een aantal stappen de juiste grootte.

stap 6  pulp

De bermgrasvezels worden aan de papierpulp toegevoegd.

stap 7  papierproductie

De papierpulp wordt op de grote zeef van de papiermachine gespoten.

stap 8  papier op rol

Na controle komt het papier op een grote rol van de papiermachine.

stap 9  papier op vellen

Vanuit de rol worden vellen gesneden. Klaar voor gebruik.

Jouw productie op voorBIJ©

Wanneer je met de organisatie naar een duurzame toekomst toe wilt, dan wil je het liefst ook duurzaam communiceren. Op papier waarvan je de herkomst kent en waarvan je weet dat het goed zit. Wil je jouw productie graag uitgevoerd zien op voorBIJ©? Neem dan contact met ons op. 

waardewenders bv
Magazijnweg 8
2404 CE Alphen aan den Rijn

Telefoon 0172 - 420 565
E-mail info@waardewenders.nl

Stel een vraag

Waardewenders bv realiseert circulaire ketens die natuurlijke reststromen verwaarden tot grondstof van duurzame producten, met als doel om de lineaire economie om te buigen naar een circulaire economie.

Nieuws

Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!