Vol goede moed pootte ik een klein courgetteplantje in mijn vierkante meter moestuin in de achtertuin. Een courgetteplant kan wel dertig vruchten opleveren, dus zorgvuldig drukte ik de grond stevig aan, beetje water erbij. Klaar. Het kleine plantje begon te groeien. Het blad werd groter. Knopjes kwamen tevoorschijn. Zeven grote gele bloemen verschenen. Dat belooft wat!
Een eerste klein groen courgette-tje zag ik verschijnen. Groen werd grijs en pluis verscheen. In plaats van een grote stevige courgette had ik een soppig harige augurk in handen. Vanaf toen wierp ik dagelijks een blik in mijn vierkante meter moestuin en zorgde ik nog beter voor mijn courgetteplant. Beetje water, niet teveel. Komen er bestuivers? Zitten er geen vraatzuchtige beestjes?
Aan het eind van de zomer kon ik één mooie grote stevige courgette oogsten. Het water loopt me al in de mond, gegroeid in eigen tuin, geoogst van eigen bodem, gewassen onder mijn keukenkraan, gesneden op mijn snijplank, gewokt in de pan en toegevoegd aan de pastasaus. Niet veel later was de pan leeg.
Vier maanden lang heb ik het groeiproces gevolgd. Vier maanden lang heb ik teleurstellingen verwerkt van bloemen die geen courgette werden. Vier maanden lang liep ik in de supermarkt langs de krat met courgettes voor €0,69 per stuk en keek ik uit naar mijn eigen courgette-oogst.
Ik breng een stapeltje oud papier naar de blauwe papiercontainer in de achtertuin, een huis-aan-huiskrant die ik niet gelezen heb, de lege verpakking van de hagelslag, een blauwe envelop en een paar snel doorgekeken nieuwsbrieven van goede doelen. Deksel open, papier erin, een herfstblaadje dwarrelt naar beneden. Ik kijk omhoog, zie takken vol gekleurde herfstblaadjes aan de boom en denk: ‘Hoe lang zal die boom erover hebben gedaan om zo groot te worden?’ Het deksel valt dicht. Deze boom mag blijven staan. Het papier wordt gerecycled. Maar ik heb niet eens alles gelezen?! Ik loop terug langs mijn vierkante meter moestuin en zie de overgebleven courgetteplant die na vier maanden één courgette gaf. Ik slik...
Nu pas besef ik de werkelijke waarde van een groeiproces (en het product).
Waardewenders verandert natuurlijke reststromen in grondstof voor duurzame producten. Met deze nieuwe producten buigen we de lineaire economie om naar een circulaire economie.
Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!