Warm

‘Zou je de warmte van de zomer vast kunnen houden in huis voor de eerstkomende koude dagen? Als we dat zouden kunnen opslaan en bewaren, scheelt dat misschien iets in het gasgebruik’. Het idee schiet even door mijn gedachte, terwijl de ramen en deuren tegenover elkaar openstaan, ik de frisse lucht voel stromen en het printpapier wappert.

Ik geef de printer een printopdracht en een melding verschijnt op mijn computerscherm: ‘Druk regelmatig enkele pagina’s af ter voorkoming van schade aan de printkop’. Maar ik probeer juist zo min mogelijk prints te maken. Als ik dat maar lang genoeg volhoud, scheelt het – na zo’n achtduizend printjes – een boom, volgens gegevens op internet. Na verder zoeken blijkt dat de papierindustrie haar reputatie tegen heeft, maar de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in duurzaam bosbeheer, recycling, het verbeteren van het productieproces en het zo laag mogelijk houden van grondstoffen- en energiegebruik. Ik haal opgelucht adem.

Terwijl de printer nog bezig is, kijk ik op een nieuwssite. Mijn oog valt op het volgende item: ‘Door de gascrisis, stijgt de verkoop van houtkachels. Een goede houtkachel verstookt anderhalve kilo hout per uur…’.

Ik haal mijn 80 grams A4 printje uit de printer. Het velletje weegt 5 gram, dus 300 velletjes wegen anderhalve kilo, evenveel als een kachel aan hout in een uur verbrandt. Ik krijg het er warm van.

Waardewenders verandert natuurlijke reststromen  in grondstof voor duurzame producten. Met deze nieuwe producten buigen we de lineaire economie om naar een circulaire economie.

Nieuws

Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!