Met een blik op mijn bankrekening weet ik wat ik nog te besteden heb. Als ik de prijskaartjes van de producten bekijk, weet ik wat ik moet betalen. Maar ik weet niet wat de productiekosten zijn, wat de nettowinst voor de producent en verkopende partij is. Ik weet ook niet hoe het product gemaakt is en welke grondstoffen gebruikt zijn. Als ik dat allemaal zou weten, zou ik dan andere keuzes maken?
Ik wil niet dat de gorilla uitsterft, omdat ik zo graag de nieuwste smartphone (waar het metaal tantaal, gewonnen uit coltan in zit) wil hebben. Ik wil niet dat het regenwoud wordt gekapt om maar meer palmolieplantages aan te leggen, zodat mijn haren lekker schuimen en schoon worden van de shampoo (met palmolie) die ik in de aanbieding heb gekocht. Ik wil ook niet dat er duizenden liters water nodig zijn voor nog een broek, terwijl mijn kledingkast al vol ligt. Net zo vol als de Atacama-woestijn in Chili.
Technisch gezien kan er zo ontzettend veel. Mogelijkheden te over. Asfalt eruit, groene bermen erin, ecologisch verantwoord beheren, maaisel verwerken tot vezels, vezels toevoegen aan papier. Geen bomen meer nodig. Lokaal verwerken. Geen onnodige CO²-uitstoot. Is het duurder?
Misschien staat er een iets hoger bedrag op het prijskaartje. Maar de grondstoffen zijn bekend. Het proces is transparant. De winst is niet alleen voor de producent en verkopende partij, maar wordt gedeeld met de hele wereld. Van de insectenwereld tot in Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika. Wat is dat je waard?
Waardewenders verandert natuurlijke reststromen in grondstof voor duurzame producten. Met deze nieuwe producten buigen we de lineaire economie om naar een circulaire economie.
Kom alles te weten over Waardewenders. Ontvang het laatste Waardewenders-nieuws, unieke kijkjes achter de schermen, achtergrondinformatie en meer!